21689
post-template-default,single,single-post,postid-21689,single-format-standard,stockholm-core-2.4.3,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
Title Image

Een paard als gedragsspiegel

Een paard als gedragsspiegel

Ze had het contact met diverse familieleden verbroken. Toen ook nog haar beste vriendin overleed, zakte ze weg. Ze kreeg een Burn-out en kwam thuis te zitten. “Ik kan niet meer voelen,” vertelde ze me. Samen stapten we de paddock in. Het paard stond stil en keek haar aan. Langzaam begon het paard op zijn plaats te bewegen. Kleine stapjes, maar zonder vooruit te komen. Mijn coachee had zó’n muur om zichzelf opgetrokken, dat het paard haar niet kon benaderen. Dat gaf mijn coachee direct inzicht in de situatie: ze was onbenaderbaar geworden voor anderen. Door zichzelf meer open te stellen, zag ze het effect. Met het gedrag van het paard als haar spiegel. In de tweede sessie stapte het paard voorzichtig op haar af. Ze kwamen in contact. Mijn coachee kreeg een plek in de paddock en haar letterlijke plek in het gezin terug. Ze mocht er zijn. Na deze twee sessies had ze haar kracht hervonden om verder te gaan.

 

Het is één van de vele voorbeelden die ik in mijn praktijk Voorwaarts tegenkom. Tijdens mijn sessies gebruik ik het paard als spiegel. Geen vaag gedoe, geen zweverige paardenfluisteraar, maar heel natuurlijk en intuïtief. Paard Snow voelt precies aan wat er aan de hand is. Wanneer de coachee haar emoties durft te tonen, komt ze in contact met het paard. Maar zodra ze zichzelf afsluit, verbreekt de verbinding. Als coach lees ik het gedrag van het paard en ga ik daarmee verder. Ik stel vragen, ontdek patronen en gebruik het paard als gedragsspiegel.

 

Intenties aanvoelen

Hoe komt het dat paarden de mens zo goed aanvoelen? Paarden zijn van nature prooi- en kuddedieren. Om te kunnen overleven in het wild is het van groot belang dat ze intenties en gevoelens van andere dieren kunnen lezen. Wist je bijvoorbeeld dat een paard door een groep leeuwen durft te lopen, terwijl zij een mooie prooi voor de leeuw zijn? Dat doen ze namelijk alleen maar als ze voelen dat de leeuwen net gegeten hebben, hun buik rond hebben en dus niet op jacht zijn. Er dreigt dus geen gevaar.

 

Zonder oordeel

Een andere mooie eigenschap van paarden is dat ze niet oordelen. Man of vrouw? Huidskleur? Leeftijd? Ervaring? Geschiedenis? Een paard leeft in het hier en nu en is ‘blanco’. Dat is een prettig idee. Hoe objectief of gedachteloos een menselijke coach het gesprek ook instapt: zonder oordeel ben je als mens nooit. Een paard reageert puur op wat een coachee laat zien.

 

Next time

In mijn volgende blog vertel ik je meer over mijn werkwijze met paarden. Wat doen we? Waarom? Wat is er mogelijk? Voor wie is coaching met paarden geschikt? De blog daarna zal ik wijden aan het thema Burn-out. Wil je daar nu al meer over weten? Of weten wat Voorwaarts voor jou, jouw bedrijf of jouw medewerkers kan betekenen? Neem dan contact met me op.